torstai 9. elokuuta 2012

Mersu (etätehtävä)

Ihan aluksi... Tämä tehtävänanto tuli sen verran puun takaa, että olin jo kerinnyt aloittamaan kyseisen työn.

Kyseisen auton työmääräyksessä annetaan tehtäväksi korjata auton konepellistä ja vasemmasta että oikeasta etulokasuojasta kiveniskuja, takaluukusta on tarkoitus poistaa ruosteet ja kitata lommot. Etu- ja takapuskurin muovinkorjaus ja maalaus +takapuskurin alaosa tulee uutena.

Tiistai iltapäivänä olin muiden töiden ohella aloittanut puskurien muovikorjaukset, ensin lämmitin kuumailmapuhaltimella muovia, näin sain painaumat pois. Sitten "vingulla" kävin halkeamat läpi, hioin tämän jälkeen alueet P120llä ja ympäriltä muoville. Sitten tartuntaprimer ja sitten verkkoa ja muoviliimaa. Bueno.

Keskiviikko aamuna taas toisen työn lomassa hioin puskurit pohjamaalaus kuntoon ja pohjamaalasin ne.

Työsuunnitelma:

- Pesen käsiteltävät alueet rasvapoistoaineella
- Ensin poistan ruosteet takaluukusta käyttäen pikkuista "neekerintukka" -laikkaa
- Hion sitten kyseiset alueen P120llä, puhallan, pesen ja laitan kitit kuivumaan
- Hion konepellin ja lokasuojan kiveniskut, ensin P120llä ja sitten P320llä.
- Hion kitit takaluukusta hiomatuen kanssa P120llä ja sitten koneella P320llä.
- Puhallan pinnat ja pesen ne ja aloitan suojauksen.
- Ruiskutan ensin epoksia alueille joista näkyy metallia
- Ruiskutan pohjamaalia
- Ruiskutus kertojen välissä hion pohjamaalattuja puskureita maalausta varten, ensin tuen kanssa P600lla pohjamaalatulta alueelta, sitten P800lla koko puskuri/puskurit läpi ja sitten harmaalla karhunvillalla alueilta joihin ei paperilla helposti pääse.
- Tarkistan värikoodin, varmistan variaation ja kirjoitan koko koodin ylös
- Kun pohjaväri takaluukussa ja konepellissä on kuivunut hion ne maalaus valmiiksi ensin suurilta alueilta koneella pohjamaalatuilta alueilta P600lla sitten käsin P600lla alueilta minne ei koneella pääse (muodot)
- Hion maalattavat alueet koneella P800lla suurilta aloilta ja sitten käsin P800lla (muodot) ja sitten alueet jonne on vaikea paperilla päästä harmaalla karhunvillalla
- Ensin maalaan puskurit koska niiden kasaukseen menee enemmän aikaa.
- Puhallan ja siirrän puskurit maalauskammioon sitten pesen puskurit "M200" (vesipesu/alkoholipohjainen rasvanpoistoaine?)
- Käyn tekemässä värin ja sitten aloitan maalauksen, ensin kuitenkin käyn puskurit vielä paineilman ja "tahmaliinan" kanssa läpi.
- Suojaan niin pitkälle kun pystyn hallissa, puskureiden ruiskutuskertojen väleissä.
- Väriruiskunpesu, lakkaus, lakkaruiskun pesu, käsien pesu ja uuni päälle.
- Auto on valmiina menossa uuniin
- Kun auto on maalauksessa niin voin taas ruiskutuskertojen välissä ruveta valmistelemaan uutta hommaa..

Suunnitelman toteutus:

Muuten suunnitelma toteutui mutten päässytkään torstai iltapäivällä maalaamaan konepeltiä, lokasuojia ja takaluukkua kuten halusin. Kuvaan astui hätähätäkiirekiire homma, joten pääsen vasta(!!!) perjantai aamuna maalaamaan autoa. Vain yksi maalauskammio, eikä kaikki voi käyttää sitä samaan aikaan, joten reippaana kuudeksi töihin, että auto saadaan kasaan ja maailmalle perjantai iltapäivällä

Kun perjantai aamupäivä on takana päin pystyn kertomaan onnistuiko suunnitelmani, kyllähän se meni aika pitkälle niinkuin olin ajatellut sen menevän. Väriä olin eilen tehnyt sen verran riittävästi että jäi ~50-100g ylitsekkin, kaiken kaikkiaan sitä kului 1,15l jos oikein tarkoiksi ruvetaan.. Lakkaa meni hieman enemmän, hieman vajaat 2l. Konepeltiin ajoin aika paljon lakkaa, että se näyttää siistiltä kun ei sieltä helpolla valukkaan ja kuiva konepelti on karmee.

Auto saatiin maailmalle perjantaina kuten oli tarkoitus.

Tässä kuvia työn etenemisestä:

ruostetta poistettu



kiveniskujen poistoa aloiteltu. vaikka kiven isku on aivan pieni pitää ympäriltä hioa reilusti ettei kohdalle jää kuoppaa.





















sama pätee täällä, ruostekohdat kunnolla auki. ja sitten kertakittauksella lommot pois jos suinkin mahdollista, se nopeuttaa työn etenemistä, ei kuitenkaan liikaa kittiä, sen tarkoitus on kuitenkin vain oikaista pintaa. Yritän itse aina välttää turhaa kittaamista.


















Suojauksessa usein käännän paperin tollein pussille, silloin pohjaväristä ei jää niin suoraa rajaa eikä sumu leviä koko lokasuojaan.


















Tänne myös seuraavaksi pohjaväriä


















fillerit niskaan, 3 reissua, vältä valumia sillä niihin tulee yleensä haihdutusrakkulaa ja kun hiot valumaa ne aukeavat ja jättävät pieniä reikiä.


















Pohjavärin pitää kuivua mataksi kerrosten välillä, vaikka purkissa sanottaisiin että vartin päästä saat vetää uuden reissun, kannattaa miettiä vähän omalla päällä ensin jos pinta kiiltelee kuten tässä kuvassa.


















Puskuri pesua ja maalausta vaille



Värit niskaan. Takimmaista kerkisin jo lakkailemaan kunnes muistin et mun piti kuvata työtäni... :D tässä kannattaa tarkistaa onko väri varmasti kuiva esimerkiksi tuosta kohdasta mihin tulee lista kiinni. MÄRÄN/NIHKEÄN vesivärin päälle ei misssäääään nimessä mennä lakkaamaan sillä sit poksahtaa jossain välissä lakat irti kun se siel lakan alla haihtuu ja asiakas ei tykkää ja värisävykin voi heittää vaikka aluks hyvält näyttäski ja ja ja se voi vetää lakan himmeäksi  ja ja ja JA minä olen todennut nää palikat kuiviks joten lakkaamaan..























Värimalli, damageeee saanu töhötin ja lakkaruisku, pitihä nääki kuvata. värimalli lakataan ENSIN (jos semmosta ei ole vielä ite tehty, ne liuskat saattaa vääristää) sitten kun mallissa on lakka mennään auton viereen katsomaan onko se passeli :----) jos on niin lakkaa puskureihin jos ei niin tehdään uus väri ja sitä sit voi sumutella vielä aikasemman värin päälle ja sit voi tarkistaa sävyn uudestaan
Eka lakkareissu, puoli märkä, tai minun käsitykseni siitä.
tänne kans (ps näytänpäs leveelt tossa heijastukses)
puskurien osia..

































































































































SITTEN TULI VÄLIHOMMA MIALLE -> Pikkuisen isomman mersun sivuovi. Siitäkin laitan tähän lisäksi kuvan koska näin voi käydä millon vain, joku homma on kiireellisempi kuin toinen...

Sävypohjaa..
toivottavasti tuli kerrasta hyvä ettei tarvii toista kertaa kurotella :P
Nyt takaisin sen mersun pariin...
Mersu suojattuna. Tässä vaiheessa on kiva kiitellä itseään kun on suojaillut jo vähän valmiiksi, suojaaminen on nyt paljon nopeammin hoidettu. Muovit on myös helppo ottaa pois kun auto on uunitettu. Teippejä voi nyppiä sittenkin kun auto on jo pois kopista.

Seuraavaksi lakkaa.
Lokasuojaa häivytelty. Kannattaa valolla vielä tarkistellae että sävy on varmasti tasainen.


Tämmöisissä suurissa pinnoissa käytän "medium" lakkaa, ei kuivu liian nopeasti ja ei jää "vahingossa" liian kuivaksi.
Kyllä kiiltää :P
Kasaushommia.
vaaalmis
kappas kärpänen tullu morjestaans, onneks ei enää jää kii tohon :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti